luni, 4 august 2014

Abecedar - 1963

            Există vreo carte mai carte a copilăriei decât Abecedarul? Fiecare generaţie a avut abecedarul ei, în 1963 acesta arăta aşa şi a fost aprobat de Ministerul Învăţămîntului şi Culturii cu nr. 60958/1962.

Temă: Amestecaţi următoarele litere până găsiţi denumirea unui obiect drag A, C, E, R, T.



Autori: MARIA GIURGEA, CLARA MARU, MARIA BOŞTINĂ
Copertă şi ilustraţii: COCA CREŢOIU
Editură: Didactică şi Pedagogică



Redactor responsabil: DELARĂSCRUCI OLTEA
Tehnoredactor: RUSU VIRGINIA
Dat la cules 02.08.1962. Bun de tipar 10.12.1962. Apărut
1962. Tiraj 445000+145 ex ½ pînză. Hîrtie semivelină de
65 g/m2, 16/70x100. Coli editoriale 5,192. Coli de tipar
5,50 planşe 3. A. 0500. C. Z.  pentru bibliotecile mari
372 – 67:4R – 8(075.2). C.Z. pentru bibliotecile mici 37:4R








24 de comentarii:

  1. Frumos! Pe acesta am învăţat eu. Coperta e însă din 1964.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, aşa este! Exemplarul meu este din 1963, dar coperta lui nu este într-o stare prea bună şi cum am gasit pe net o coperta mai arătoasă am folosit-o pe aceea deşi este din 1964... altfel ele sunt identice.

      Ștergere
  2. Eu l-am pierdut pe al meu, dar am cumpărat unul din 1965. Am mai multe manuale vechi, câteva cumpărate (unul chiar din 1900). Toate mi se par foarte interesante.
    Vă doresc numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai apar din când în când prin anticariate astfel de manuale şi merită achiziţionate deoarece îţi oferă o călătorie într-un timp la care nu mai avem acces. Vă mulţumesc pentru urări şi vă doresc la fel.

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Trimiteti-mi o adresa de mail si spuneti-mi ce v-ar interesa, voi incerca sa va trimit.

      Ștergere
  4. Buna ziua, ma intereseaza foarte mult subiectul abecedarelor pentru cercetare sociologica. problema cu care ma confrunt este ca cele mai vechi sunt foarte greu de gasit. m-am bucurat sa gasesc blogul dvs si am incercat sa gasesc un link catre o adresa de email unde v-as putea scrie, dar nu am gasit. ma puteti cumva ajuta?
    cu multumiri anticipate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adersa de mail este catecevadesprecc[arond]gmail[dot]com. Dacă vă pot ajuta cu ceva o voi face cu plăcere.

      Ștergere
  5. Ziua bună!
    Tatăl meu a avut un manual similar în clasa I, în 1961. Ştiu cartea deoarece multă vreme a făcut parte din biblioteca noastră, dar de vreo 25 de ani dintr-o prostie copilărească, l-am pierdut. Tatăl meu spune că manualul era însoţit de o ală carte - un supliment de lectură. Se pare că era un proiect pilot. Ştiţi ceva despre acel supliment?
    Vă mulţumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă mulțumesc pentru vizită și vă mai aștept. Din păcate nu știu nimic despre un astfel de supliment de lectură, dar acum că am acest capăt de informație voi fi atent pe viitor și dacă voi găsi ceva voi încerca să vă dau de știre. Pe de altă parte dacă respectivul supliment era parte dintr-un propiect pilot este foarte probabil ca numărul exemplarelor să fie extrem de redus, ceea ce diminuează foarte mult șansele de a-l recupera vreodată. Dar să nu ne dezamăgim, eu am avut parte de surprize tare faine de-a lungul timplui, în ceea ce privește căutatul unor cărți.

      Ștergere
    2. Vă mulţumesc pentru răspuns!

      Ștergere
    3. Cu plăcere ! Între timp m-am gândit și m-am trezit întrebându-mă ce fel de strategie s-ar fi urmărit cu un supliment de lectură pentru clasa a I-a, căci nu se poate vorbi de citit la vârsta respectivă, ar fi tare interesant de descoperit un asemenea supliment, cine știe poate avem noroc.

      Ștergere
    4. Eu am învăţat pe un abecedar asemănător (autori: MARIA GIURGEA, CLARA MARU, MARIA BOŞTINĂ, Copertă şi ilustraţii: COCA CREŢOIU, Editură: Didactică şi Pedagogică), dar din anul 1958. În primăvara lui 1959, adică în trimestrele al doilea şi al treilea ale clasei întîia, am trecut la o carte numită “Limba română”, autori Ion Berca şi Ecaterina Brătianu, cu ilustraţii de Radu Viorel şi Constantin Niţulescu, prezentarea grafică de Vlad Muşatescu (e vorba de scriitorul Vlad Muşatescu), Editura de Stat Didactică şi Pedagogică, 1958. Sînt sigur că e vorba de acel supliment de lectură de care pomeniţi, dar nu aş zice că e un proiect pilot cu un număr redus de exemplare, fiindcă în căsuţa tehnică sînt mentionate, incredibil, 365.000 de exemplare. La tirajele de azi... Manualul are cîteva zeci de bucăţi literare foarte scurte (printre autori, George Coşbuc, St. O. Iosif, Cela Serghi, K. Uşinski), urmate de o parte de gramatică (propoziţia, cuvîntul, silaba, sunete şi litere, alfabetul şi altele). După semnele făcute cu creionul şi notele date pe unele texte, se pare că am putut citi la vîrsta respectivă – am făcut inclusiv exerciţiile de gramatică. Vă pot trimite nişte fotografii.

      Ștergere
    5. Vă salut și vă mulțumesc pentru comentariu, aduceți un pic de lumină pe această temă și lucrul acesta ne face bine tuturor celor care sunt interesați de subiect. Am văzut abecedarul din 58 - 59 doar prin poze răspândite de net, am constatat că el este asemănător cu cel prezentat de mine. Ar fi interesant de comparat efectiv cele două modele, eu am observat câteva modificări începând chiar cu desenul de pe copertă, chiar dacă atitudinea și postura sunt tot în aceeași direcție, îmbrăcămintea și fețele copiilor sunt diferite. Poate este vorba doar de o stilizare dar cred că este ceva mai mult, cred că ține și de introducerea unei noi uniforme școlare, precizez că este o ipoteză de lucru, nu un fapt verificat. La fel cum ipoteză de lucru este și părerea despre suplimentul de lectură. Acum, din informațiile pe care le-ați adus sigur pare să fie mai mult decât un proiect pilot. Tare mi-ar plăcea să mă uit și eu prin el, și sigur ! dacă nu v-ar deranja, aștept să-mi trimiteți niște poze. Adresa este catecevadesprecc[arond]gmail[dot]com

      Ștergere
  6. Buna, am 20 de ani..deci nu sunt prea la curent cu subiectul. Dar cand eram mic tata obisnuia sa imi spuna expresia"Mai incet parvule!", am decis sa il intreb de unde provine si el a spus ca era o gluma intre copii la scoala si ca o citise in abecedar.Asa ca am decis sa incerc sa ii fac un cadou frumos de ziua lui si doream sa intreba daca acesta este abecedarul cu pricina pentru a putea incepe sa caut pentru ca pana acum am vazut in general 2 editii de vanzare, dar nu stiu cand a incetat distributia unuia in favoarea celuilalt( tata e din 67 daca ajuta) multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, cu siguranță va fi un cadou tare fain! Am să mă uit prin abecedar să văd dacă găsesc ceva legat de această glumă. Revin cu un răspuns detaliat fie mai pe seară, fie mâine dimineață.

      Ștergere
    2. Bun, am făcut câteva cercetări şi l-am găsit pe acest Pârvu. El apare în ediţia din 1963, dar este la masă cu alţi prieteni şi se mănâncă tot. De prin 1968/69 (nu ştiu, nu am găsit o dată sigură) apare un alt tip de abecedar şi tind să cred ca aici în lecţia "La masă" i se cere lui Pârvu s-o lase mai încet. Acest tip de abecedar va fi în vigoare până în 1975 când (din ceea ce am observat) lecţiile se vor păstra, se vor schimba doar ilustraţiile, dacă iniţial ele erau făcute de Angi Petrescu Tipărescu, acum ele sunt realizate de Coca Creţoiu Şeinescu. Eu cred, ţinând cont de anul în care a fost născut tatăl dumneavoastră că v-ar prinde bine un abecedar de prin 1970 - 1975. Pentru a vedea mai bine despre ce lecţie este vorba şi în eventualitatea că veţi găsi un abecedar din perioada menţionată să-l puteţi întreba pe vânzător dacă această lecţie se regăseşte în acel abecedar puteţi căuta pe youtube "abecedarul copilariei mele" un clip de 6:31, pe la minutul 3:33 îl veţi găsi pe Pârvu. Vă doresc să găsiţi ceea ce căutaţi, dar vă previn că nu va fi ieftin, din păcate :(

      Ștergere
  7. Eu am învăţat după acest Abecedar, apărut în 1964 la editura didactică şi pedagogică. Îl am şi acum, păstrat în cele mai bune condiţii - aşa cum păstrez toate celelalte 4000 de cărţi din bibliotecă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ooo! 4000 de cărți, cum reușiți să le țineți sub control? Încerc să strâng câteva informații despre abecedarele apărute în aceea perioadă, aveți cumva și alte ediții?

      Ștergere
    2. Pai da, 4000 din cele care mi-au mai ramas cat mai intacte (mai bine pastrate)... care nu au fost imprumutate (pentru a se uita restituirea) sau n-au fost furate. Am citit multe carti la viata mea (acum am 57 anisori). Insa ca abecedar il am numai pe acesta, dat pe 15 sept. 1966 cand am intrat in clasa I, de catre bunica'miu, fost invatator. Si-l pastrez inchis intr-o cutie transparenta vidata.

      Ștergere
    3. La mulți ani și spor într-ale cititului ! De acord cu dumneavoastră, unele cărți merită toată atenția noastră. Na, fiecare își are propriile motive :)

      Ștergere
  8. Domnule Dinu ați fi dispus să vindeți acest abecedar vechi.Mă interesează pentru o colecție de abecedare și vreau să le păstrez la fel de intacte.Lucrez la o bibliotecă publică și vreau să le prezint noilor generații.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna ziua,
    Ma intereseaza si pe mine manualul de limba romanz pt cl I de ion berca 1958. Va rog postati niste poze.
    Va multumim.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spuneţi-mi mai precis ce anume vă interesează şi daţi-mi o adresă de mail, voi încerca să vă fiu de ajutor.

      Ștergere