duminică, 4 septembrie 2016

Abecedar 1953 - 1954

            Astăzi, în apropiere de începerea unui nou an şcolar, deschidem abecedarul anului 1953, 1954. Suntem în urmă cu peste 60 de ani şi vă propun să urmăriţi a doua parte a călătoriei prin abecedarele acelor vremuri. Despre prima parte puteţi citi aici

De la bun început vă spun că nu apar modificări de substanţă la nivelul lecţiilor. În mare parte, conţinutul acestor abecedare este identic cu cel al abecedarelor apărute în perioada 1948 – 1952.
 
            Mici repere istorice:

- la 24 septembrie 1952 se modifică stema României. Astfel, noua stemă se găseşte la începutul abecedarelor din 1953 şi 1954;

- la 5 martie 1953 moare I. V. Stalin. Iată caseta tehnică a abecedarului din 1953

Dat la cules 17. II. 953. Bun de tipar 1. VI.953. Tiraj 267650 ex. Hârtie
s. velină 70x100 1/16 65 g.m. Coli editoriale7,220. Coli de tipar 5,125.
Preţul unui exemplar 2 lei. Comanda Nr. Pl. 1001, A 01799/952

Probabil s-au purtat discuţii aprinse despre cum trebuie să arate lecţia dedicată lui Stalin şi s-a muncit susţinut pentru ca această lecţie să apară la timp şi să fie conformă cu realitatea dorită.

- la 1 aprilie 1954 intră în vigoare noua ortografie a limbii române, elaborată de Academia R.P.R încă din septembrie 1953. Precizăm doar două modificări: înlocuirea literei â cu î  şi înlocuirea apostroful cu linioara;

            Ilustraţiile acestor abecedare aparţin lui Dem. Numele ca atare nu este precizat dar semnătura autorului se mai poate vedea pe unele planşe, iar asemănarea (mergând până la identitate) cu ilustraţiile abecedarelor anterioare este evidentă.

            Să deschidem din nou albumul cu poze, ipoteze şi comentarii:

- se schimbă ilustraţia copertei şi a paginii de gardă. Dacă până în 1952 pe copertă erau prezenţi doi copii (o fată şi un băiat) din 1953 până în 1954 este prezentă doar fata. Se renunţă la portul tradiţional şi dispare ideea cumva neplăcută sugerată de faptul că doi copii folosesc un singur manual. Dacă din 1948 – 1952 copiii îşi satisfac mai degrabă curiozitatea, ei stau jos şi se uită la ceva (poate şi de aceea există un singur manual, unul dintre ei a răspuns invitaţiei celuilalt) din 1953 pare să avem un răspuns la lecţie, fetiţa este în picioare ceea ce denotă o activitate în desfăşurare. Cred că acesta este momentul în care începe să se insinueze din ce în ce mai puternic ideea de a renunţa la aspectele rurale, la tot ce ţine de viaţa la ţară ca unică formă de trai. Încep să fie prezente aspecte care sugerează posibilitatea de a trai şi în alte condiţii (vom vedea la momentul oportun cum se modifică scena dormitorului).
- spuneam data trecută de felul cum evoluează grupul de copii de la pagina 25, până în 1953 ei se joacă de-a războiul şi am aflat (mulţumesc acum doamnei Simona Szakács) că aceste reprezentări au un trecut în abecedarele de dinainte de 1948 deoarece trebuia stimulat sentimentul de identitate naţională şi de motivare a efortului de război făcut de ţară. Din 1953 locul unor astfel de reprezentări războinice este inoportun, se glorifică acum pacea, înfrăţirea între popoare şi amintirea unor astfel de evenimente este marcată prin demonstraţii / manifestaţii, acestea din urmă fiind ilustrate acum.- la pagina 26 corul de copii, o temă recurentă a ilustraţiilor pentru abecedar sugerează evoluţia, trecerea de la viaţa la ţară la viaţa de la oraş. Pe de altă parte se poate observa lipsa uniformei şcolare, copiii se pot îmbrăca diferit, asta deocamdată.- la pagina 35 băieţelul care bate toba, nu mai este un băieţel oarecare, el este un pionier. Apare cravata roşie (asta încă din 1951), iar cămaşa nu mai este deschisă la gât, sentimentul de libertate dat de această deschidere mi se pare a fi sugrumat.- se modifică filatura de bumbac de la pagina 49, cel mai probabil ca urmare a retehnologizării. Textul lecţiei rămâne identic cu cel din 1952.- descoperiţi trei asemănări şi cât de multe deosebiri reuşiţi între Lenuţa anilor 1948 – 1951 şi Lenuţa anilor 1952 – 1954.- la pagina 59, ilustraţia lecţia „La joacă” se schimbă total din 1952. Dispare aspectul combativ, dispar însemnele naţionale, iar acţiunea capătă un sens neutru, cei patru copii, împreună cu câinele Jap se întorc de la joacă. Se pot observa schimbări şi la nivelul vestimentaţiei, dacă până în 1952 hainele par a fi de anoste, din 1952 hainele par a fi cumpărate din magazin.- deschidem la pagina 68, unde îl găsim pe Mircea, care până în 1953 este ucenic şi-şi face mama mândră şi fericită căci fabrica în care învaţă a câştigat întrecerea în muncă şi mama îl laudă „Bravo băiete!” Din 1954, Mircea este muncitor, el vine acasă foarte bucuros, şi fabrica lui a câştigat întrecerea în muncă, şi mama îi spune „Bravo fiule!”

- în 1954, lecţia despre V.I.Lenin se modifică total, iată textul lecţiei: „V.I.Lenin a fost conducătorul iubit al oamenilor muncii. El i-a învăţat să lupte împotriva moşierilor şi capitaliştilor. Capitaliştii şi moşierii îl urau şi voiau să-l distrugă. Dar Lenin a luptat mai departe pentru binele poporului muncitor. Sub conducerea lui, muncitorii şi ţăranii au alungat pe moşieri şi pe capitalişti. Lenin a murit dar amintirea sa trăieşte în inimile oamenilor muncii, de pretutindeni.”

- în 1953, textul lecţiei despre Stalin este acesta: „I.V. Stalin a fost marele conducător al Uniunii Sovietice, marele conducător şi învăţător al tuturor celor care muncesc. Numele de Iosif Visarionovici Stalin e un nume drag tuturor oamenilor muncii. De tovarăşul Stalin a auzit toată lumea. Tovarăşul Stalin a fost cel mai bun prieten al copiilor. El a luptat toată viaţa lui ca ei să fie fericiţi. Iosif Visarionovici Stalin, înţeleptul şi iubitul conducător al celo care muncesc, a murit la 5 martie 1953. Învăţătura lui călăuzeşte pe toţi oamenii muncii.”


- în 1954, lecţia despre Stalin va avea următorul conţinut: „I.V. Stalin a luptat tot timpul vieţii sale pentru binele oamenilor muncii. I.V. Stalin a fost elevul credincios şi cel mai apropiat prieten al lui Lenin. Sub conducerea lui I. V. Stalin a învins Armata Sovietică pe fascişti. Ea a eliberat de asuprire şi ţara noastră. I. V. Stalin a murit. Poporul nostru păstrează cu recunoştinţă memoria sa. Poporul Uniunii Sovietice şi oamenii muncii din lumea întreagă urmează învăţăturile lui V.I. Lenin şi I.V. Stalin.” Acesta este ultimul an în care apar lecţii despre Lenin şi Stalin.

4 comentarii:

 1. Interesante, comentariile dumneavoastră! Aş remarca faptul că în abecedarele din anii '60, ilustrate de Coca Creţoiu Şeinescu, apar din nou cei doi copii, un băiat şi o fată, care citesc împreună în acelaşi abecedar.
  V-aş întreba, totuşi, de ce, pentru anii 1952 - 1954, aţi folosit poze alb-negru?
  Cu stimă

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vă mulțumesc pentru vizită și aprecieri și vă invit să vedeți și continuarea acestei călătorii, am reușit să ajung până în anul 1967, numai să aveți un strop de răbdare :)

   Cei doi copii de care pomeneați reapar din 1955, dar își vor schimba înfățișarea de-a lungul edițiilor.

   Explicația pentru pozele color este una simplă, din motive tehnice eu am avut acces la un moment dat doar la un copiator alb-negru, prin urmare pozele sunt și ele ca atare.

   Ștergere
 2. Foarte interesante informaţii,vă mulţumesc!
  Aş avea o întrebare: În ce an s-a renunţat la uniforma sovietică a fetelor (neagră cu volănaşe) şi a fost adoptată cea albastră? Cineva mi-a spus că în 1964, eu stiam că ceva mai repede.
  Stema RPR e un pic greşită, flamura tricoloră „zâmbitoare” a fost adoptată de cea a RSR, cea a RPR având altă formă.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vă mulțumesc pentru vizită și interes. Din păcate nu vă pot răspunde pertinent la întrebarea dumneavoastră deoarece nu am găsit nicio referință cu privire la uniformele școlare ale perioadei, tare mi-ar fi plăcut să am ceva informații despre acestea, dar la momentul acesta nu-s în posesia lor. Cât privește stema vă asigur că cea din imaginea de mai sus se regăsește la începutul abecedarelor din această perioadă.

   Ștergere