joi, 26 februarie 2015

Planeta de Aur - Aventurile lui Hendrik de Mol

            S-a hotărât de mult, unii oameni sunt mai creativi decât alţii, dovadă stau produsele care ies din mâinile lor şi nu vorbim de orice fel de produse, vorbim de produse a căror valoare este recunoscută şi acceptată de către cei din jur. Chestiunea aceasta a creativităţii a ţinut acu ceva vreme capul de afiş în domeniul cercetărilor psihologice. După ce s-au făcut delimitările conceptuale necesare, după ce s-au clarificat termenii s-a impus problema determinării potenţialului creativ. A apărut E.P. Torrance şi a propus un test în care plecându-se de la elemente grafice simple, cum ar fi o linie, un punct sau combinaţii acele acestora, subiectul trebuia sa imagineze cât mai multe lucruri, obiecte în care se poate regăsi ca element constitutiv simbolul grafic prezentat. Evaluarea se face în funcţie de frecvenţa răspunsului dat, cu cât răspunsul este mai rar întâlnit, cu atât se poate vorbi de un potenţial creativ ridicat.

            Prelucrând liber acest test voi face şi eu mica mea cercetare în domeniul creativităţii. Nu voi folosi elementul grafic, două dimensiuni mi se par puţin ofertante, intenţionez să adaug şi cea de a treia dimensiune, că na! doar suntem în epoca 3D. Nu intru în detalii de constituire a eşantionului şi alte rugozităţi statistice, este suficient să spun – şi să mă credeţi pe cuvânt – că eşantionul este reprezentativ.

             Într-o cameră care întruneşte toate condiţiile necesare plecând de la căldură şi ajungând până la fotoliu confortabil şi pisică dispusă să toarcă, trecând prin ceaiuri cu diferite arome şi biscuiţi, pricomigdale şi fursecuri, subiectul este introdus cu pompă şi aşezat comod după care i se serveşte materialul testului… un ghem de mohair. Instructajul este simplu şi uşor de imaginat, aşa că sar peste el direct la produsele rezultate. Mai jos se poate urmări un grafic de frecvenţă, grafic pe care îl voi explica în cel puţin 1000 de cuvinte…


            Se pot observa câteva categorii de produse, să le luăm pe rând. Cei mai mulţi subiecţi au utilizat ghemul de mohair în producerea de articole vestimentare, pieptare, ilice, târlici, mănuşi, ciorapi, fulare, şaluri, pantaloni, ceea ce nu-i rău deloc, căci dacă sunt lucrate cu măiestrie pot ţine şi de cald şi de foame. Urmează cei care au văzut ghemul de mohair utilizat în producerea de articole pentru spioni şi Moş Crăciun de ocazie, mai precis bărbi şi mustăţi false dar stufoase, o singură persoană a menţionat şi sprâncenele. Vine rândul articolelor jucărie, au fost aici câţiva subiecţi pe care dacă nu-i opream la timp, crăpau de atâta joacă şi nu alta. Am ajuns la o categorie cu frecvenţă redusă şi anume articole tehnice, sunt cei care au văzut ghemul de mohair pe post de garnitură etanşeizantă sau chiar fitil. Şi la final, categoria alte răspunsuri, care indică un potenţial creativ deosebit, menţionăm aici două utilizări, prima – unitate de măsură, iar cea de a doua… mai bine vă povestesc…

            Am făcut cunoştinţă şi prima impresie a fost aceea că am în faţă o persoană deosebită, o atingere moale, pufoasă, o privire catifelată,un bun simţ nemaipomenit,  impresie care a fost susţinută şi de felul diferit de a intra în contact cu ghemul de mohair, acesta a fost pipăit, mirosit, chiar gustat, ascultat şi privit din diferite perspective. Creionul aluneca pe hârtie, paginile erau date unele după altele, a trebuit să plec pentru scurt timp, când am revenit persoana nu mai era, dar pe măsuţă am găsit o carte „Planeta de aur – Aventurile lui Hendrik de Mol”.

            „Sfinte Mohair!”, „Sfântă Maşină de Cusut!”… am găsit nu numai lâna de aur ci şi andreaua de aur, citind, am intrat într-o lume pufoasă cu pajişti de pluş portocaliu, cu şosele de pluş albastru, cu poduri de pluş ce se arcuiesc peste râuri în care apa curge domol, am dat peste conace de pluş, peste o mulţime de jucării de pluş, am mâncat prăjituri din lână pură, am călătorit în spaţiu cu nave de pluş, am învins piraţi de pluş, am onorat invitaţia reginei Apollonia-Margareta, regină a Planetei de Pluş.

            Să nu vă aşteptaţi ca într-un univers aşa de pufos, răul să nu existe. El este reprezentat de Calavera, care doreşte să redea strălucirea de altădată a Imperiului de Lemn, el este obsedat de putere şi doreşte să fie recunoscut drept stăpân de către toate jucăriile, fie că sunt din lemn, metal, plastic, pluş, jucării roboţi. Pentru aceasta el are nevoie să afle cel mai bine păstrat secret din universul cunoscut, secret care se află în posesia bunicului Martinus, curatorul unui muzeu de jucării din Sippelstad, Olanda. Bunicul Martinus refuză să divulge secretul fapt pentru care este transformat într-un spărgător de nuci. Nepotul acestuia – Hendrik de Mol – va încerca să-l salveze pe bunic, dar va fi şi el transformat într-o cârtiţă de pluş - nomen est omen. Sub această înfăţişare el va duce o dublă bătălie, prima este aceea de a-l salva pe bunic şi implicit Planeta de Pluş, iar cea de a doua se va da cu fobia sa de spaţii deschise, căci el devine agorafobic din momentul dispariţiei misterioase a părinţilor săi.

            Hendrik, alături de prietenii săi, ursuleţul Berend, Hildegard, prietena sa umană, dar transformată şi ea în raţă de pluş, Wilhelmina, păpuşa lui Hildegard, Tao, un zmeu dragon care se va dovedi a avea un rol important în această poveste, trece printr-o mulţime de aventuri şi peripeţii… dar nu va spun nimic despre ele căci ghemul meu s-a micşorat, dar nu acelaşi lucru pot spune şi despre ghemul de mohair al lui K. J. Mecklenfeld, căci despre el este vorba deoarece ştiu că pregăteşte al doilea volum al acestei serii.

            Îmi place finalul cărţii deoarece aduce povestea cu picioarele pe pământ, dar nu o ancorează în realitatea unui proces terapeutic, îi dă voie să fie liberă, să zboare acolo unde imaginaţia este la ea acasă, într-un univers al jucăriilor de pluş.

Cartea care vă asigură intrarea în poveste poate fi cumpărată de aici.


Temă: Treziţi pluşul din voi!

Coperta I: VIKTORIJA SEMJONOVA
Coperta II: MATTIAS ADOLFSSON
Editură: carte tipărită pe cont propriu de către autor
ISBN 978-90-821844-0-2


21 de comentarii:

  1. Ridic o labuta de plush anemica de sub mormanul de virusi de gripa de plush care m-a doborat la pat si spun un Multumesc pufos! pentru minunata recenzie si promit sa revin cat de curand cu mai multa energie decat cea de astazi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Se pare ca a functionat. M-am mai pus pe picioare, multumim de idee, Daniel. Sfarsit de saptamana fain!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e tare neplăcut să fii gripat... rotiţele nu se mai învârt cu uşurinţă :) mă bucur că îţi este mai bine.

      Ștergere
  3. unde se gaseste aceasta superba carticica?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi cer scuze ca va raspund asa tarziu, ceva probleme tehnice m-au impiedicat sa fiu prompt, oricum, sper ca nu este tarziu :) In postul meu numele autorului este un link, ba chiar un pic mai sus am primit un comentariu de la el, puteti da click pe oricare din ele si veti fi directionata pe site-ul autorului, acolo, in partea de sus se gaseste un tab care se numeste "mic magazin de carte" si iata-va ajunsi in locul de unde puteti cumpara aceasta poveste tare frumoasa. Daca nu reusiti spuneti-mi si incercam sa vedem despre ce este vorba...

      Ștergere
  4. ..si unde este butonul de "follow blog"...? /:

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, nu este la vedere, dar exista o solutie :) In postarile de acolo veti vedea ca scrie K,J. Mecklenfeld - Propietar, dati click pe acea postare si veti fi redirectionat pe site-ul autorului, de acolo gasiti in dreapta sus tab-ul de care va vorbeam. Sau dati click pe numele autorului in mica caseta tehnica de la finele postarii mele. Voi pune si un link explicit la finele postarii mele pentru a usura periplul acesta :)

      Ștergere
    2. Aaaa, multumesc frumos de idee. Am adaugat si un buton de Follow pe Wordpress pe langa abonamentul saptamanal pe care il trimit. Sunt unul sub altul in partea din dreapta.
      Sfarsit de saptamana fain!

      Ștergere
    3. Multumesc Daniel. L-am adaugat. Nu m-am gandit ca nu este vizibil :-(

      Ștergere
    4. Sper să nu mă fi încurcat în explicaţii... eu şi cu tehnica suntem uşor îmbufnaţi unul pe altul :)

      Ștergere
  5. Multumesc de precizarile pufoase, Daniel. Si multumesc pentru cuvintele "superba carticica", Anonim. Numai complimente primesc de la o vreme, fericitul de mine :-)
    Va doresc tuturor un sfarsit de saptamana fain!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa se intampla cand faci lucruri bune si frumoase :) Multumesc pentru urare si iti doresc si eu soare-n pridvor !

      Ștergere
    2. Multumesc si tie la fel.

      Apropos de follow, voiam sa iti sugerez si tie acelasi lucru. Mi-ar place sa primesc email cand postezi ceva nou. Te am pe Rss dar tot email-ul e mai sfant fiindca il citesti cand ai timp. Zic si eu :-)

      Ștergere
    3. Aşa cum ziceam mai sus, îmi iau inima în dinţi şi încerc să-i vorbesc tehnicii... rezultatul îl vom vedea :)

      Ștergere
  6. Va multumesc tare mult!!! :) Am comandat carticica, abia astept! Si m-am abonat si la ambele site-uri, imi plac atat de mult, parca am intrat intr-un magazin plin de prajituri si jucarii. Va multumesc frumos!!

    RăspundețiȘtergere
  7. A, ce plăcere îmi faceţi cu o aşa comparaţie delicioasă ! :) Vă mulţumesc şi eu!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Daaa, si eu, si eu subscriu! Multumesc frumos pentru comanda si pentru abonament. Sper sa va distrati citind cartea si articolele pe care le mai scriu eu cand ies din Barlogul de Plush (asa ar trebui sa il numesc, in loc de Biroul de Plush, haha) unde scriu de zor volumul urmator din Aventurile lui Hendrik de Mol.

    O saptamana minunata amandorura si mii de multumiri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai deja un amator pentru volumul urmator din Aventurile lui Hendrik de Mol la care scrii de zor :)

      Ștergere
  9. Haha, grozav! N-ai idee ce ma bucur sa aud :-)

    Salutari pufoase!

    PS - ma bucur sa vad ca postarea despre Planeta de Aur este populara pe blogul tau! Multumiri! Iuhuu!

    RăspundețiȘtergere