luni, 21 mai 2012

Mărgica Albastră

            Ce se poate întâmpla atunci când găseşti o mărgică albastră? Dacă eşti băiat te poţi bucura straşnic, ai un nou recrut pentru jocul de bile, dacă eşti fată, îi vei găsi tu o întrebuinţare mai târziu, asta dacă nu cumva până atunci nu descoperi că eşti în posesia unei mărgeluşe fermecate. Şi asta i se poate întâmpla oricui… adică, să găsească o mărgică fermecată. I s-a întâmplat şi Karolciei, în ziua mutării în casă nouă.
            Aventura începe de pe drum, când pentru a evita aglomeraţia şi a ajunge la timp, taxiul în care se află Karolcia, împreună cu mătuşa Agata, alege calea aerului, ba mai mult, face şi o escală la etajul trei al Magazinului Universal, aici lucrurile se precipită deoarece Karolcia o întâlneşte pe Filomena, o vrăjitoare chitită să-i fure margica.
            Cum aventura este mai savuroasă în doi, Karolcia îl va avea alături pe Piotr, un vecin de la bloc, căci noua casă este la bloc – aşa era pe vremea aceea, lumea se muta la bloc. Împreună, Karolcia şi Piotr vor descoperi secretele mărgeluşei. Şi fiţi siguri că sunt ceva secrete de descoperit.
            Aventurile urmează să surprindă o conduită etică, lipsită de egoism, atunci când suntem în posesia unei astfel de mărgeluşe fermecate. Situaţiile create sunt amuzante, (vezi episodul în care mătuşa Agata „…mărturisesc că eu tare aş mânca o prăjitură cu cremă. Nu una, mai multe. Aş fi în stare să mănânc o tavă întreagă.” Şi dorinţa îi va fi îndeplinită peste măsură.) palpitante, solicitante, este necesar să se găsească soluţii pe moment căci Filomena, apare când te aştepţi mai puţin, ni se oferă posibilitatea de a regla conturi şi de a face năzdrăvănii în magazinul cu jucării.
            Toate lucrurile au un sfârşit, chiar şi cele fermecate, dar înainte de acesta trebuie rezolvată o chestiune ce asigură reuşita vacanţei de vară la oraş…

            - Despre ce este vorba?
            - Nu vă pot spune, nu, nu am făcut nici o promisiune, dar sunt în întârziere şi trebuie sa ajung în parc.

Temă: Sunteţi în posesia unei mărgeluşe fermecate, care ar fi primul lucru pe care i l-aţi cere pentru celălalt?

Autor: MARIA KRÜGER (06 septembrie 1904, Varşovia – 13 august 1999, Varşovia)
Copertă şi ilustraţii: OCTAVIA ŢARĂLUNGĂ
Traducere: OLGA ZAICIK
Titlu original: Karolcia (1959)
Editura: Ion Creangă

Lector: ŞIŞMANIAN ECATERINA
Tehnoredactor: ELENA GĂRĂJĂU
Dat la cules: 13 VI 1973. Bun de tipar 23 X 1973
Apărut: 1973. Tiraj: 14000. Broşate: 12000 +
legate ½ 2000. Coli de tipar: 10,5.

2 comentarii:

  1. A fost cu siguranță cartea cea mai frumoasă a copilăriei mele.
    Cred că cea mai frumoasă dorință pentru celălalt este tot una egoistă pentru mine. Mi/aș dori să nu moară înaintea mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, este o poveste straşnică ce se ţine minte datorită posibilităţilor nelimitate de apar atunci când eşti în posesia unei astfel de mărgeluşe...câte lucruri nu pot fi făcute, mai ales în doi şi atâta timp cât vă este bine amândurora nu poate fi vorba de egoism.

      Ștergere