joi, 14 ianuarie 2016

Puf-Pufos aventurile unui iepuraş curajos

            Ţin minte această carte de când eram mic, ţin minte ilustraţiile, ţin minte doi-ul scris pe elicopterul de pe coperta din spate, mă gândeam pe atunci că acest doi anunţă o parte a II-a. Ştiu că-mi plăcea să o răsfoiesc, mă atrăgea roşul copertei, faptul că textul era puţin şi scris în casete… nu mai ştiu ce s-a întâmplat cu exemplarul meu, ştiu doar că atunci când am văzut din nou coperta mi l-am amintit pe iepuraşul Puf Pufos, dar nimic din aventurile lui curajoase. Nu am stat pe gânduri nicio clipă şi am cumpărat imediat cartea, am citit-o şi am lăsat-o deoparte. Nu este o carte spectaculoasă, este doar o carte de când eram eu mic şi care întâmplarea face să o fi avut-o şi eu în bibliotecă. Atât.

            Cu ceva timp în urmă (nu cu mult) Puf Pufos a apărut într-o discuţie şi am promis că voi spune câte ceva despre el. M-am tot gândit la aventurile lui şi mintea mea de adult folosea nişte criterii care mă făceau să încadrez cartea în contextul specific acelor vremuri, sigur, sunt multe simboluri care susţin o astfel de interpretare, figura mamei ca un soare; un 23 de pe o combină; spice de grâu şi maci… dar am simţit o ciudă şi m-am împotrivit.

            Retroactiv îmi dau seama că am încercat să găsesc o soluţie în spiritul unei idei pe care mi-a spus-o un prieten cu privire la arta de a face fotografii şi anume, am căutat perspectiva potrivită pentru a scoate la iveală ceea ce este ascuns vederii rutiniere căci deprinderea de a vedea lucrurile într-un anumit fel îngroapă de cele mai multe ori spectaculosul. E greu, dar merită încercat !


            Mi-am dat seama că această carte poate străluci doar dacă cititorul se află într-o zonă întunecată altfel, bucuria lucrurilor mărunte este înecată în suficienţă şi în ideea întâmplării de la sine.

            Posibilitatea de a vedea într-un băţ o baghetă magică, o sabie, un cal nărăvaş; dorinţa sinceră de a şti cui să-i mulţumeşti pentru pâinea bună pe care o mănânci; visul de a deveni aviator; întrebările candide de genul unde este celălalt capăt al curcubeului; expediţia de recuperare a unei mingi; visul de a naviga şi de a fi un lup de mare… toate acestea sunt nişte copilării, dar vă jur că vă vor face să zâmbiţi peste ani de zile când vi le veţi aduce aminte într-o zi noroasă numai bună de citit o carte de când eraţi mic.



Temă: Desenaţi un curcubeu.

Autor: PETRE GHELMEZ (2 martie 1932 – 9 martie 2001)
Copertă şi ilustraţii: DUMITRU DOBRICĂ
Editura: Ceres – Bucureşti 1971
Redactor: IULIA ENDEŞ
Tehnoredactor: ILIE GABRIEL








8 comentarii:

  1. Aceasta este, fara nicio indoiala, o postare magica! De ce? Fiindca in mod neobisnuit, ceea ce de regula nu poate fi transpus in cuvinte, iata ca a luat forma unui portal catre lumea nemuritoare a copilariei. Emotii, senzatii, amintiri, vise si nazuinte... pe care numai un maestru al povestilor le poate imbraca in cuvintele potrivite! Multumim, Daniel! Iti multumesc ca datorita tie pot calatori in timp si pot zambi cu aceeasi inocenta ca atunci cand eram copil! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc foarte frumos pentru cuvintele spuse pe seama postării de mai sus, mă bucur că emoția mea v-a plăcut :)

      Ștergere
  2. ...si curcubeul meu va fi format.. dintr-un galben-stralucitor si un verde-smarald.. pe un cer de culoare lila, cu norisori albi si albastri pufosi. Si nu e nimeni care sa-mi spuna ca nu se poate! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. Mi-ar plăcea să primesc o explicaţie gramaticală pentru corectura pe care mi-o cereţi. Până una-alta, eu o voi lăsa aşa şi vă voi spune punctul meu de vedere, este posibil să greşesc, dar dovediţi-mi-o. Eu m-am gândit că avem întrebarea "a cui expediţie de recuperare?" a unei mingii, deci substantiv în cazul genitiv. Aşa zic eu, dar mă ştiu cu probleme de gramatică şi sunt dispus să învăţ. Vă mulţumesc pentru efortul dumneavoastră.

      Ștergere
    2. Da, cred că aveţi dreptate ! Ex: a unei opinci / a opincii; a unei foi / a foii. Dar tot mi-ar prinde bine o explicaţie.

      Ștergere
  4. Imi este dor de aceasta carte. O mai pot cumpara de undeva ? O tineam minte mult mai frumoasa, dar mi-ar face placere sa o am. (Puf Pufos, Lina Pufulina, Loi Pufuloi... atat imi aduc aminte:) )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, şi eu o ţineam minte mult mai frumoasă, am fost surprins când am recitit-o, dar mi-am dat seama că aceasta este totuşi o carte frumoasă atâta timp cât ne putem bucura de lucruri mărunte :)

      Eu m-am uitat un pic pe ici pe colo şi am văzut că această carte s-a reeditat, se poate cumpăra de pe librăria elefant, dar este o altă ediţie. Am mai văzut-o pe okazii sau anticariat-odin (e un anticariat din Iaşi) preţ 29. Mai există şi o altă varinată şi anume vă pot oferi eu un exemplar, doar că nu arată prea bine.

      Vă mulţumesc pentru vizită.

      Ștergere