Dacă aţi cochetat vreodată cu erudiţia, aceasta este povestea unui şoarece de bibliotecă, care vă pune la punct. Perioada de povestit este cea a zeilor, a Greciei antice şi se termină cu ceea ce era în mare vogă la momentul acela, anume cibernetica. Partea interesantă şi aportul original este acela de a descoperi în marile epopei ale lumii, aportul neamului şoricesc de-a lungul istoriei. Şoricelului nostru nu-i sunt straine marile legende ale lumii, căci stăpânul bibliotecii îl învaţă tot ceea ce trebuie să ştie un şoarece de bibliotecă. Nu mai e dacât o lăbuţă până la a pune pe hârtie tot ceea ce s-a trecut mult prea uşor cu vederea de marii istorici ai omenirii, o lăbuţă căreia i se lasă să crească gheara astfel încât să poată fi folosită ca peniţă... poate părea cam incomod, dar să nu uităm că arta cere sacrificii.
Sunt multe lucruri, amănunte fascinante, poveşti pe care le poţi afla de la un şoarece de bibliotecă, cineva foarte pragmatic poate întreba la ce-ţi foloseşte? Dacă iei întrebarea în serios, pe bune ai pierdut tot farmecul povestirii. Chestia este că imediat, toate amănuntele astea nu-ţi folosesc la nimic, poate cel mult să-ţi satisfacă curiozitatea eipstemică (dar între noi fie vorba, dacă ai astfel de curiozitaţi, clar ai ceva afinităţi cu şoricelul de bibliotecă) ulterior, după ce se vor decanta poveştile, vei vedea frumuseţea gândului interior exprimată cu fluenţă, elegantă, precizie.
Personal sunt tare încântat de ilustraţiile volumului şi de ideea fabuloasă ca aceste ilustraţii să fie realizate de Silvia Colfescu. De ce aceasta încântare? Păi, ilustraţiile fac o frumoasă legătură cu o altă celebră carte despre şoricei şi anume Familia Roademult de Florian Cristescu. Sunt şi acolo câteva poveşti cu şoricei care învaţă carte, care merg la şcoală, poate chiar printre ei se găseşte şi strămoşul lui Chiţ Chiţcan, şoricelul nostru de bibliotecă.
Temă: Sunteţi rugat/ă să descrieţi conceptul de carte, care sunt primele trei cuvinte care vă vin în minte?
Autor: ION ACSAN (7 februarie 1932, Bucureşti)
Copertă şi ilustraţii: SILVIA COLFESCU
Editură: Ion Creangă
Lector: GEORGE ZARAFU
Tehnoredactor: AURICA IORDACHE
Bun de tipar: 18.XII.1985
Apărut: 1985
Coli de tipar: 6,5
cunoastere, aventura, prieten
RăspundețiȘtergereA, un şoricel din auditorim a ridicat lăbuţa...mulţumim de participare
ȘtergereMie miar trebui un rezumat nu prea mult bla bla
RăspundețiȘtergereŞtiu, ţi-ar fi de folos un singur cuvânt, care după ce este citit să se desfacă în mintea cititorului într-o sumedenie de imagini. Din păcate nu îţi pot spune acest cuvânt, pentru simplu motiv că nici eu nu-l ştiu, aşadar, scuză-mi textul care nu s-a ridicat la înâlţimea aşteptărilor tale.
RăspundețiȘtergere