duminică, 26 mai 2024

Povestiri

 

            De-a lungul timpului, scrierile lui Creangă au apărut în ediții foarte frumoase, unele dintre ele prin anii ′60, unde Roni Noël ilustrează mai multe cărți cu poveștile și povestirile lui Creangă. Astazi, pe lângă faptul că nu cred să mai fie multă lume care să-l citească pe Creangă, cred că nici diferitele ilustrații ale diferitelor ediții nu interesează pe mulți. În ciuda acestui fapt, un mic efort de recuperare nu poate strica... simt că pe undeva pierdem destul de mult din cauza faptului că nu există un loc – cu vizibilitate și accesibilitate – în care, din când în când, să descoperi că încă mai poți vibra la citirea unei povești, povestiri despre ceea este o carte, un autor, o ilustrație. Și asta așa, frumos, cu structură. Mă rog, vise!

            Sigur, toată lumea a auzit de Creangă și de Eminescu și poate mai puțin de faptul că George Călinescu a scris pentru fiecare dintre cei doi câte o biografie romanțată. Acum se pot găsi pe internet o sumedenie de informații, dar ca punct de plecare mi se pare a fi potrivit drept început cărțile scrise de G. Călinescu.

            Nu îmi închipui că am să pot spune lucruri noi și nici să înșir o poveste, deși bunica îmi spunea povestea omului leneș și îmi aduc aminte vorba ei ”Hiii, carul cu boi!“. La vremea aceea poveștile circulau și bunicii știau a le spune, era Povestea Porcului, Povestea lui Harap-Alb...

        Păi astea nu erau ale lui Petre Ispirescu?

        Aăă, ce glumă!

        Ideea este că un copil nu ar trebui să citească singur aceste povești și povestiri și asta nu din cauza regionalismelor care pe lângă faptul că se citesc greu, nici nu poate fi pătruns cu ușurință sensul lor fără de glosar. Nu, ideea este că aceste povești trebuie citite cu glas tare, ele trebuie interpretate, într-un fel aș spune că ele trebuie povestite, chiar dacă sunt citite. Cititul cu glas tare încarcă cuvintele cu viață și pentru a surprinde nuanțele potrivite, bine ar fi ca adultul, să citească mai întâi pentru el și abia apoi pentru copil. Îmi dau seama că nu există timp pentru așa ceva și că sunt atâtea cărți care se voiesc a fi citite, dar o mică escală prin poveștile de altădată poate produce pentru viitor amintiri frumoase.

A, și încă ceva! Să nu vă pună obejdia să citiți variantele acelea repovestite căci vorba aceea... sunt atâtea lucruri frumoase că putem să le lăsăm pe cele care nu-s pentru mai încolo.

Temă: Deschideți cartea unde am rămas și o luăm de acolo.

 

Autor: ION CREANGĂ (1 martie 1837, Humulești, Neamț – 31 decembrie 1889, Iași)

Copertă și ilustrații: RONI NOËL

Editura: Tineretului

 

 

Redactor responsabil: T. POPESCU

Tehnoredactor: V. POSTELNICU

Dat la cules 26.07.1963. Bun de tipar 15.11.1963. Apărut 1963. Comanda 6058. Tiraj 45200

Broșate 35100 + legate 10100. Hârtie ofset A de 100 g/m2 610 x860/8. Coli editoriale 5,15

Coli de tipar 10,5. A. T. 3403. C.Z. pentru bibliotecile mici 8 R – 93