duminică, 23 august 2015

Cireşe de mai (11)

          Ziua bună se cunoaşte după cireşe – asta spune un vechi proverb românesc. Dar acest proverb este atât de vechi încât astăzi este prea puţin cunoscut şi în situaţia asta sunt mai multe proverbe. Vă propun să le descoperiţi şi pe acestea, să le aduceţi la lumină şi să ne bucurăm de ele. Există însă o mic impediment, cuvintele sunt amestecate şi nu ştiu exact care este ordinea lor. Vă invit la o joacă cu aceste cuvinte, cine construieşte cele mai nostime proverbe va avea posibilitatea de a-l învăţa pe acest lup cum stă treaba cu înţelepciunea populară. Iată cuvintele:

uituc, covrigi, călăuză, pus, învăţătură, are, om, ciopleşti, saturi, laudă, este, prieten, meşter, omenia, dai, unire, de, măsea, nebună, mămăligă, mai, bine, trage, prăpădeşte, doctorie, stafidă, dezlegat, petic, uscat, căldare, fereşte-te, făgăduială, urechea, nas, strică, ştii, corabie, că, să, fie, crapă, merge, jugul, iarba, rabdă, boier, fără, să vrea, şi, cu, puţină, cât, chirie, de, pentru, decât, la, pe, cum, se.

Fereşte-te de uituc pentru că are învăţătură de mămăligă.
Călăuza nebună trage pe nas covrigi de iarbă.
Ciopleşti corabie că să ştii cum se rabdă pe uscat.


            Îmi dau seama că este posibil să fi omis câteva cuvinte, dar sigur! nu mai multe de trei.

18 comentarii:

  1. Trage de stafidă ca să te saturi cu puțină mămăligă.

    Foarte grea temă, dom' profesor! Weekend fain! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, zile pufoase şi pentru tine ! Să ştii că nu m-am gândit o clipă că va fi greu. Mă gândesc că ni se pare aşa pentru că avem noi un aparat critic setat pe un nivel de exigenţă maxim, e doar o joacă şi uite că mă mai joc şi eu

      Mai bine trage cu urechea decât pe nas.
      Trage de covrigi uscaţi cu măsea nebună.
      Pentru om, omenia este doctorie.

      Ștergere
    2. Haha, posibil să ai dreptate. Trebuie să îți dai voie să te joci. Uite că ție îți reușește mai bine - eu am blana cam țepoasă de o vreme :-)

      Ștergere
    3. E, nu mă lua în serios chiar de tot, am zis şi eu ce mi-a trecut prin cap la momentul respectiv :) Plus că aşa cum zici şi tu, atunci când blana îţi este ţepoasă s-ar putea să nu fie pe primul loc cheful de joacă

      Ștergere

  2. Incerc si eu... poate, poate mai mananc niste cirese si in luna septembrie. :)


    Mai bine saturi pe om cu puţină mămăligă decât cu laudă.

    Fereşte-te de doctorie, că prăpădeşte!

    Mai bine căldare, decât corabie pe uscat.

    Mai bine trage de mămăligă decât să dai chirie la boier.

    Fereşte-te de prieten uituc şi de călăuză nebună.

    Rabdă urechea puţină laudă.

    Cât trage iarba pe nas, este pus şi pe învăţătură.

    Şi dezlegat de făgăduială, şi cu jugul pus.

    Cu omenia se strică jugul.

    Decât meşter, mai bine boier!

    Merge petic uscat la căldare.

    Rabdă fără mămăligă, că are măsea.

    Crapă, crapă! Bine că ştii să ciopleşti!

    Boier pentru boier! Şi fără să vrea unire!



    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ştiu exact ce s-a întâmplat dar abia acum am văzut minunea de mai sus, poate blogspotul a vrut să le ţină pentru el, dar şi-a dat seama că sunt prea faine să nu le vedem până la urmă şi noi :) Jur că nu am tras nimic pe nas dar mă apuc de învăţătură căci am ce foloase să trag de pe urma celor de mai sus. E ceva fibră de culegător de folclor la mijloc altfel nu-mi explic abundenţa aceasta. Din păcate cireşele din recolta aceasta le-am dat, dar ţin minte că aţi poftit la ele şi poate în viitor vă voi trimite un coş... aştept numai să se mai coacă. Vă mulţumesc de încredere şi vă mai aştept, pot să vă spun de pe acum că am ochit în vârful copacului un cuib de cireşe straşnic, dar mai am ceva de lucru la scară căci nu ajung de jos... poate m-o ajuta cineva s-o croiesc ;)

      Ștergere
    2. Nu-i nimic. Se mai joaca si blogspotul. :) Eu am cautat proverbele, dar. nu le-am gasit, asa incat a trebuit sa scornesc cate ceva, musai folosind toate cuvintele. De aici, si nu de la mine, abundenta. :)

      Ciresle raman pt. sept. 2016, ca nu am mentionat anul. :)

      Ștergere
    3. A, păi nici nu erau de găsit aceste proverbe, ele trebuiau scornite şi reuşita este tare încântătoare. Sper că distracţia a fost maximă ! :) E, să nu deznădăjduim, poate voi găsi mai devreme de 2016 şi vă voi face o surpriză prin decembrie, cine mai mănâncă cireşe de Crăciun? Plus că până atunci pregătesc ceva teribil de tentant :)

      Ștergere
  3. Ooo, sunt super astfel de joculete! :) Imi aduc aminte de "Nenea Nae face baie in copaie", imi placea tare mult sa-l joc cand eram copil, ieseau tot felul de absurditati haioase si radeam cu lacrimi
    Hmm.. pai sa vedem... :D

    Stii ca omenia cu putina invatatura prapadeste iarba nebuna.
    Jugul dezlegat rabda stafida la uscat.
    Mai bine dai calauza nebuna decat boier cu covrigi.

    ...restul luam ca tema pentru acasa :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, cu cât mai năstruşnice, cu atât mai bine ! Eu pe-al doilea îl ştiam într-o altă variantă şi anume "Rabdă jugul dezlegat ca stafida la uscat", dar mă rog, asta cred că ţine de zona în care ne avem rădăcinile, căci vorbele astea se acomodează cu locurile pe unde umblă :)

      Ștergere
    2. Ahhh.. dar asa este! Varianta corecta este "Rabda jugul dezlegat ca stafida la uscat", ai mare dreptate! Si la noi in zona la fel se spune dar na, timpul altereaza vorbele vechii intelepciuni :D

      Ștergere
    3. Vorbele vechii înţelepciuni sunt precum vinurile ţinute în butoaie de stejar, capătă culoare şi savoare, unele devin spumante şi dacă nu eşti atent când le dai cep te umplu din cap până în picioare cu chef de joacă. Hai noroc şi la mai mare! :) Şi pentru a-ţi completa seria de proverbe îţi spun că tocmai ai câştigat cartea pusă în joc! Felicitări!

      Ștergere
    4. Hehe... multumim, multumim... Dar iata ca avem printre noi un mai de seama reprezentant al intelepciunii celei stravechi in persoana Eliei David, in fata careia se cade sa cedez cireselele si intre timp sa mai pun mana pe carte si sa-mi fac serios temele de-aici incolo :)

      Ștergere
    5. Bine, atunci aşa facem. Îţi mulţumesc pentru ajutorul dat la cules şi promit că mă voi uita după nişte cireşe identice şi cum le găsesc am să le culeg mintenaş-sprintenaş pentru tine :) Te aştept şi la următorul cules, promit că va fi unul straşnic !

      Ștergere
  4. Multumesc frumos.
    Atat pt. gest, cat si pentru cirese.

    Sper ca prin noiembrie sa se coaca si ciresele din gradina mea, pt. a va putea oferi, cu drag, cate o portie binemeritata.





    RăspundețiȘtergere
  5. Carticica a ajuns cu bine pe raftul cu cirese de mai :)
    Multumim frumos, inca o data.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare plăcere ! Vă mai aştept, am văzut câteva pârguite şi mă pregătesc să le culeg.

      Ștergere